Újra és újra megkérdezik tőlem, hogy az egészséges táplálkozáshoz valóban szükség van-e további mikrotápanyagok/táplálék-kiegészítők bevitelére, hogy szervezetünk megfelelő tápanyagellátása biztosított legyen.
Sajnos elmondható, hogy még ha egészségesen táplálkozunk is, sok esetben a megfelelő mikrotápanyag-ellátás ma már nem biztosított.
Mi ennek az oka és miért fordulnak elő mikrotápanyag-hiányok? Lássuk tehát az okokat:
Feldolgozott élelmiszerek rendkívüli elterjedtsége: A modern táplálkozásban az erősen feldolgozott élelmiszerek dominálnak, amelyeknek sok esetben magas a kalória, de alacsony a mikrotápanyag-tartalmuk. Ezek az élelmiszerek gyakran sok cukrot, egészségtelen zsírokat és üres kalóriákat tartalmaznak, viszont kevés létfontosságú vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet.
Mikrotápanyag-veszteségek a tárolás és a feldolgozás során: Az élelmiszerek feldolgozása, tárolása és elkészítése során számos mikrotápanyag elvész. Például a gyümölcsök és zöldségek C-vitamin-tartalma nagymértékben csökkenhet a hosszú tárolási idő miatt. A hámozás és a főzés szintén csökkentheti a mikrotápanyag-tartalmat.
Kiiegyensúlyozatlan étrend: Sokan nem kiegyensúlyozottan táplálkoznak és túl kevés a változatosság az étrendükben. Ennek következtében bizonyos mikrotápanyagok nem szívódnak fel megfelelő mennyiségben.
A talaj-minőség romlása: Az iparosított mezőgazdaság következtében sok régióban a talaj minősége romlott. Ez azt jelenti, hogy a növények kevesebb vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tudnak felvenni a talajból, ami közvetlen hatással van az élelmiszereink mikrotápanyag-tartalmára. Tanulmányok kimutatták, hogy a növények, gyümölcsök tápanyag tartalma az 1970-es évekhez képest 90%-kal csökkent!!! Ezt a drámai csökkenést ma már csak úgy tudjuk ellensúlyozni, hogy étrendünket kiegészítjük vitamin készítményekkel.
Életmód és speciális étrend: A vegetáriánusok, vegánok vagy az ételintoleranciában szenvedők fokozottan ki lehetnek téve a mikrotápanyag-hiány kockázatának, ha nem tervezik meg gondosan az étrendjüket, hogy minden létfontosságú tápanyaghoz hozzájussanak.
Megnövekedett mikrotápanyag-szükséglet: A környezeti mérgek sokasága miatt, amelyeknek nap mint nap ki vagyunk téve, a lakosság többségének tömegesen megnövekedett a mikrotápanyag igénye. A toxikus anyagok méregtelenítéséhez a szervezetünknek rendkívül megnövekszik a vitamin-, tápanyag- és nyomelem- szükséglete.
Ezek a tényezők együttesen magyarázzák, hogy a mikrotápanyag-hiány továbbra is problémát jelent, még egy olyan világban is, ahol bőséges mennyiségű élelmiszer áll rendelkezésre. A „minőségi éhezés“ fogalom mögött a fenti tényzők húzódnak.
De hogyan biztosíthatja Ön is a mikrotápanyagok megfelelő ellátását?
E kérdés megválaszolására praxisomban részletes tájékoztatást kaphat. A kineziológiai teszt pontosan megmutatja, hogy Önnek milyen vitaminokra, táplálék-kiegészítőkre, nyomelemekre van szüksége, milyen dózisban.
Kérem, keressen meg e-mailben vagy telefonon, állok rendelkezésére.